ABONAMENTE
direct la redacţie!
Abonamente la Revista Ateneu Pentru informaţii suplimentare, apasă aici!
___________________

• • • • • • •


Cititorii
din judeţul Bacău
pot cumpăra
revista ATENEU
de la chioşcurile reţelei
"AVATAR"
şi de la redacţie.

• • • • • • •

• • • • • • •

Dan Perşa - Cum se amuză alter-ego în avatar sadic

Pe forumuri se practică atacul la persoană. Nu ca, pe vremuri, în Săptămâna lui Barbu, pentru că entuziaştii de aici nu se cunosc între ei. Nu atacă cu scopul precis de a-şi distruge „adversarul”, ci pentru că se indignează. Mă amuză tare mult asta şi, din când în când, arunc câte-o bombă şi aştept reacţiile, ca să pot răspunde apoi. Eu nici nu mă indignez, nici nu mă supăr – mă amuz doar. Ce mă interesează aici nu e „adevărul”, ci expresivitatea. Pe ceilalţi îi preocupă adevărul lor, pe care conştiincios caută să-l impună şi altora. Asta se cheamă, în opinia mea, prostie. Chiar aşa aş defini prostia: a căuta să impui altora părerile, încredinţările tale. Probabil de asta mai demult, când întâlneam sectanţi ce săreau cu gura pe mine să mă convertesc la credinţa lor, le-o închideam scurt pe doi. Pe de altă parte, trebuie să mai spun că nici la capitolul „adevăr”, forumiştii aceştia nu stau prea bine. Şi n-o nimeresc nu pentru că nu ar fi destul de inteligenţi, însă nu sunt suficient de culţi. Ridică în slăvi chestii ce ar trebui să fie ridiculizate, doar pentru că sunt pe gustul lor. Pentru că, nu-i aşa, dacă nu se cred nişte campioni ai bunului-gust, n-au făcut nici o brânză. Anul acesta mi-a dat apă la moară filmul lui Cameron, Avatar. Contrar opiniilor comune, admirative, mi-am zis că o provocare va scoate crema din polemiştii indignaţi. Şi am scris cam aşa despre film, atacând pe cel mai savant dintre entuziaştii de pe forum:

M-a amuzat acel lazarus şi comentariul său. Ori a văzut 2300 filme de pomană, ori a văzut doar subproducţii. I-am spus filmului Avatar „film cu pieile albastre”, pentru că e un soi de remixare destul de puţin originală a filmelor cu „indieni” (pieile roşii). Locurile comune caracterizează acest film. Ca idee SF, lazarus sa găsească în „Colectia SF” din anii 70, unde semnau Vladimir Colin, Voicu Bugariu, Horia Arama ş.a. povestiri cu mult mai interesante. Filmul este un eşec. Era însa de aşteptat, venind de la Cameron. Toate filmele acestui regizor sunt făcute anume pentru box-ofiice, adică trase de păr ca să impresioneze (dar impresionează doar pe cei mai slabi cu duhul). 3D şi efecte vizuale? Sunt tipice pentru timpul nostru, ba când am văzut cum începe filmul, chiar mi-am spus: Cameron a jucat cam multe jocuri pe computer. Din cele ale anilor 90!

Un anume rostas s-a agăţat îndată de mine, luându-mă la întrebări (nu corectez gramatica şi logica, doar pun diacritice şi corijez cuvintele stâlcite):

Măi @nene sau cum te-o chema pe tine, să ştii că m-a „impresionat” comment-ul tău plin de răutate. Primul lucru care am să ţi-l spun sau să te întreb mai bine zis… trăişi în vreo grotă presupun? Poate o fi filmele 3D tipice pentru vremurile tale, dar filme ca acestea nu s-au grăbit să apară de curând. Poate tu ăi fi din vreo galaxie care favorizează caracterul sarcastic. Ai o elocventă cât se poate de rea, dar pentru mine poate chiar inexistentă. Vreau să mă abţin de la mai multe comentarii asupra ta, dar nu puteam rezista să îţi zic ceva. Stai liniştit, nu te îngrijora, mai sunt mulţi oameni ca tine, şi vă puteţi lua de mână :)) Că doar ce naiba , astăzi filmele „3D” circulă peste tot, chiar şi în casa ta cred că ai un IMAX cu „subproducţii” sau „filme de pomană”. Dacă ar fi după mine, eu nici filme de pomană nu ţi-as arăta. Sunt sute de motive şi nu le pot exprima în cuvinte la cât de nouă este experienţa „Avatar”, deşi filmul meu preferat e evident „Stăpânul Inelelor” (toate cele 3 părţi de fapt), „Avatar” a captat un loc sublim în topul meu şi va rămâne acolo . Să nu va aşteptaţi prea curând la filme ca acesta. Încă un film bestial este „District 9”. Multă sănătate tuturor şi la mai multe filme epocale!

Aşa mi-a dat apă la moară, ca să mă pot gâlcevi cu el într-un chip expresiv:

Mai Rostas, dacă ai trecut cumva prin şcoală, ai făcut-o ca gâsca prin baltă, fără să se prindă pic de isteţime de capul tău. Altfel n-ai scrie de parcă foloseşti laba gâştei şi nici nu te-ai da aşa de ceasul morţii când vezi că altul are altă părere decât tine. Ce ţi-ai spus tu, că mă pui la punct, hai? Întâi caută-ţi în traistă şi când o vezi că e goală, pune-ţi mai bine lacăt la gură. Bănuiesc că tot ce ai condus în viaţa ta n-a fost altceva decât un cărucior de la Plus sau Selgross. Caută să fii mai breaz înainte să-ţi vină să te pui cu alţii.

Un anume badea a luat si el apărarea filmului, dar cu ceva mai multă emoţie şi evitând „să mă comenteze” (fapt lăudabil la urma urmei):

Dragă @nene, nu ştiu de ce te-a supărat aşa de tare Cameron (probabil stilul Tarantino e mult mai pe gustul tău – un stil de altfel foarte tare) încât să-l desfiinţezi în halul ăsta. Avatar este o poveste frumoasă şi simplă – d-aia nimeni nu putea să-mi povestească filmul, pentru că nu ai ce povesti – trebuie doar să-l vezi. Filmul TREBUIE văzut măcar o dată 3D ca să-l „simţi” (şi deşi am mai văzut şi alte filme 3D, nu fac comparaţie). Mâna regizorului şi volumul „buzunarului cu bani” ce au lucrat la scoaterea acestui film se pot vedea şi aprecia cu uşurinţă. Mergeţi să-l vedeţi, şi vă garantez că veţi ieşi cu un sentiment de fericire şi cu o părere de rău că trăiţi pe pământ şi nu în lumea Avatar. S-ar putea de asemenea ca filmuleţul ăsta să şi educe un pic populaţia să nu mai facă atâta mizerie şi să fie mai atentă cu mediul înconjurător.

Înduioşat de relevarea mesajului ecologic al filmului ce ar putea să-mi facă parte din concetăţeni să arunce ambalajele de ciocolată şi napolitane şi guma mestecată, caldă încă şi lipicioasă, la coşurile de gunoi, i-am trecut lui badea cu vederea faptul că o „poveste frumoasă şi simplă” trebuie să poată fi repovestită fără efort şi l-am felicitat cam aşa:

Dragă @badea, după ton bănuiesc că eşti fată şi îţi apreciez sensibilitatea ce te face să doreşti a fi parte din lumea Avatar. Eu n-am zis nimănui să nu meargă să vadă acest film. Îşi are schepsisul lui, dar nu e un film să-l vizionezi de mai mult de o dată, pentru că tot o dată te duci şi la bâlci să-ţi satisfaci o curiozitate faţă de Rupe-lanţuri şi Femeia-cu-barbă. Cum ai putea să compari filmul ăsta cu nişte producţii ca „Iluzia cea mare”, „Crucisatorul Potemkin”, „Andrei Rubiov” etc-etc?… Când vezi filmele lui Cameron, îţi dai seama de ce e grozav Spielberg. Iau ca exemplu „The Lost World: Jurassic Park”. La o adică, de la un cap la altul un film prost şi el, cu nimic mai grozav ca Avatar. Doar că Spielberg găseşte un final genial. După toată acea ferocitate la care asistăm, imaginea finală este a unei frumuseţi şi tihne pământeşti pe care simţind-o, ar trebui să ne dăm seama cum ar trebui să trăim ca oameni pe Pământ, bucurându-ne de viaţa noastră pe o planeta unică.

Nu poti comenta acest articol.

revista presei Romania Culturala