ABONAMENTE
direct la redacţie!
Abonamente la Revista Ateneu Pentru informaţii suplimentare, apasă aici!
___________________

• • • • • • •


Cititorii
din judeţul Bacău
pot cumpăra
revista ATENEU
de la chioşcurile reţelei
"AVATAR"
şi de la redacţie.

• • • • • • •

• • • • • • •

Brandurile care duc numele Sibiului departe

„Cultura este sau ar trebui să fie o anumită formă de a iubi lumea şi de a spera”, spunea cândva Octavian Paler. Sibiul iubeşte oamenii săi, dar şi pe cei care aleg să îşi petreacă chiar şi numai câteva zile în acest oraş, pe miile de turişti care vin, an de an, să vadă frumuseţile urbei de Cibin. De-a lungul timpului, Sibiul a dobândit un special statut cultural, dovadă fiind şi faptul că, în anul 2007, a fost numit Capitală Culturală Europeană. Oraşul a câştigat acest statut datorită arhitecturii, istoriei, dar şi evenimentelor şi brandurilor pe care le găzduieşte. De altfel, Sibiul a dat României şi multe premiere, în diferite domenii.

Sibiu – 2014

„Personajele” Sibiului cultural sunt numeroase. Ele se regăsesc fie în oameni, fie în manifestări sau chiar publicaţii care au trecut testul timpului şi au depăşit, astfel, un veac de când fac parte din povestea Sibiului. Pentru Sibiu, anul 2014 a însemnat o frumoasă sărbătoare. A fost anul ediţiilor speciale ale unora dintre festivaluri, dar şi anul în care singurul cotidian din judeţul Sibiu, Tribuna, şi-a sărbătorit cei 130 de ani de la înfiinţare.

„Junii Sibiului” şi cele şapte decenii

Un prim popas în anul 2014 ar fi în domeniul artistic. Anul acesta, cel mai vechi ansamblu folcloric profesionist din România a celebrat 70 de ani de când neobositele sale piruete şi bătăile în cizmă fac legendă pe scenele din ţară şi pe cele de dincolo de hotare. Vorbim, aşadar, despre Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii” Sibiului, înfiinţat de maestrul coregraf Ioan Macrea şi condus, în prezent, de fiica sa, Silvia Macrea, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu. Pentru ei, 2014 a adus turnee în străinătate ce au stârnit bucurii românilor cu dor de casă, dar şi mega-spectacole în România. „Junii Sibiului” au devenit un patrimoniu universal şi se pot mândri cu peste 600 de turnee în ţară, în întreaga Europă, America de Nord, Asia şi Africa. Povestea lor continuă. Iar istoria rămâne deschisă, paginile Ansamblului încă fiind scrise cu dragoste, cu spor şi pasiune de către membrii Ansamblului „Cindrelul – Junii” Sibiului, ai Ansamblului „Ceata Junilor” şi ai Ansamblului „Veteranii – Junii Sibiului”. Împreună, alcătuiesc şi povestea generaţiilor, jocul şi cântul românesc transmiţându-se la ei în familie, de la bunici la nepoţi şi aşa mai departe.

TRIBUNA, de 130 de ani cu Sibiul

Un alt brand cultural al Sibiului, care anul acesta a împlinit o frumoasă vârstă, este ziarul TRIBUNA. 2014 i-a adus singurului cotidian din Sibiu aniversarea a 130 de ani de la apariţie. Povestea publicaţiei a început în 1884, după ce Ioan Slavici participase la Congresul Studenţesc de la Putna, din august 1871, acolo unde erau şi Mihai Eminescu, Pamfil Dan, Ilarion Puşcariu şi Dimitre Comşa. Scriitorul a decis că este bine să înfiinţeze, atunci, un cotidian românesc în interiorul Carpaţilor. De-a lungul timpului, prin redacţia TRIBUNEI s-au perindat nume importante, cum sunt George Coşbuc, Gheorghe Bogdan-Duică, Octavian Goda, Ion Agârbiceanu, Eugen Brote şi Simeon Mărginean. Dacă la început, în paginile TRIBUNEI, cotidian numit pe atunci „centru de lucrare literară”, erau publicate culegeri din folclorul Trasilvaniei şi lucrări ale scriitorilor, astăzi sibienii – şi nu numai – pot citi în fiecare zi ştiri şi reportaje interesante, atât în ziar, cât şi online, pe www.tribuna.ro. Anul 2014, pentru TRIBUNA, a însemnat o sărbătoare desebită, alături de invitaţi de marcă şi de miile de cititori ai săi. Proiectul „Sibiu şi TRIBUNA, împreună de 130 de ani”, cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală 2014, a început în luna aprilie şi a inclus ateliere pentru copii, realizarea unui film, două concerte în Piaţa Mare, şi, pe 5 decembrie, se va încheia cu Gala TRIBUNEI, când vor urca pe scenă personalităţile Sibiului din domeniul administrativ, politic, educaţional şi sportiv din zilele noastre. Invitat special va fi actriţa Maia Morgenstern.

Muzeele Sibiului: ASTRA şi „Brukenthal”

Cinste Sibiului face şi Muzeul Naţional „Brukenthal”, vechi de aproape 200 de ani. Colecţiile sale au fost adunate în timp, multe evoluând din colecţiile baronului Samuel von Brukenthal, din Palatul „Brukenthal” din Piaţa Mare. Pentru că nu a avut descendenţi direcţi care au rămas în viaţă, guvernatorul Transilvaniei a lăsat prin testament moştenire Palatul, colecţiile şi restul averii sale unui descendent în linie masculină, dintre persoanele cu care se înrudea. Dacă nu se iveau alţi descendenţi, toată bogăţia avea să îi fie luată de Biserica Evanghelică şi Palatul să devină un muzeu. Asta s-a întâmplat în anul 1817, când Sibiul a fost în mare sărbătoare. De atunci şi până astăzi, sute de colecţii au putut fi vizitate la Muzeul „Brukenthal”, respectiv la Galeria de Artă Europeană, la Biblioteca „Brukenthal”, la Galeria de Artă Românească, Muzeul de Artă Contemporană, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istoria Farmaciei şi la Muzeul de Vânătoare. În prezent, una dintre cele mai importante expoziţii este „Aurul şi argintul antic al României”, cu peste 1.00 de exponate ce datează încă din mileniul al V-lea î. Hr. şi găzduită de Palat până pe 18 ianuarie 2015.

Tot în Sibiu găsim un alt fel de istorie. În aer liber. Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu este o instituţie fondată de Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poportului Român, fiind inaugurată în 1905. Muzeul în aer liber a fost gândit, însă, în 1940, şi abia în 1963 a reuşit să devină realitate. De atunci, poartă vizitatorii prin toată ţara, aducând la marginea Sibiului toate zonele ţării, de la Maramureş la Oltenia, şi de la Dobrogea la Banat. Totodată, păstrează vie arta meşteşugăritului şi produsele tradiţionale, promovându-le prin diferite târguri şi evenimente.

Evenimentele culturale, pe lista de priorităţi ale oraşului

Sibiul este renumit şi pentru evenimentele culturale pe care le „primeşte”, an de an. Din 2007, Târgul de Crăciun din Piaţa Mare a reuşit să strângă mii de vizitatori în fiecare an. Acesta se deschide înainte cu aproximativ o lună de ziua de Crăciun, aducând în miezul Sibiului comercianţi din toată ţara, cu bunătăţi delicioase şi surprize pentru prichindei. An de an, centrul oraşului se luminează, Moş Crăciun vine mai repede şi bradul este împodobit cât mai colorat. În preajma sărbătorilor pascale, a fost şi Târgul de Paşti din Piaţa Mare. Alte evenimente din 2014 au fost Festivalul Grădinilor, Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu/ Hermannstadt, Transfer european de cultură şi cunoştinţe prin intermediul Calfelor Călătoare, Festivalul Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor”, Salonul Internaţional de Artă Fotografică, Târgul Olarilor, CibinFEST, Media Music Awards şi Festivalul Internaţional al Artei Lirice.

Tot în categoria de manifestări culturale, se înscriu şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, aflat în 2014 la cea de-a XXII-a ediţie, Festivalul Internaţional de Jazz, ediţia a 44-a, şi Astra Film Festival, ediţia a XXI-a.

ULBS, 45 de ani de învăţământ superior

Sibiul trăieşte prin cultură. Iar mulţi dintre tineri aleg să se pregătească pentru viaţă la Sibiu. Astfel, un brand al Sibiului ar putea fi şi Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, care anul acesta a sărbătorit 45 de ani de existenţă, vreme în care generaţii peste generaţii i-au trecut pragul şi au învăţat în băncile sale. Aniversarea s-a ţinut în perioada 12-18 mai, cu activităţi de cercetare şi reuniune academică. Printre evenimente s-au numărat Conferinţa Internaţională Studenţească, Sesiunea de comunicări a cercurilor ştiin­ţifice studenţeşti, Conferinţa Internaţională „Ştiinţe, Pro­cese şi Tehnologii Agro – Ali­mentare” – Zilele ULBS, cel de-al V-lea Colocviu Naţio­nal de Teologie Dogmatică şi Discursul cultural euro­pean – ciclu de conferinţe ştiinţifice. În prezent, ULBS are peste 16.000 de studenţi. Ei îmbogăţesc peisajul cultural, luând parte la diferite evenimente şi fiind voluntari la festivalurile ce se organizează în Sibiu.

Marius MANTA

Foto: Ana-Maria MĂTUŞOIU

Nu poti comenta acest articol.

revista presei Romania Culturala